top of page
Sök
  • Skribentens bildlenaismattsson

Perception of time and space

Uppdaterat: 29 apr. 2021


Perception of time and space av Lena Mattsson


Lena Mattssons nya filmer ”Perception of time and space” är platsspecifika och klippta för att projiceras på ön Hästen, Valleviks och Smögens klippor för att samverka med de röda Bohuslänska granitklippornas form och historiska kontext. Filmerna synliggör den gemensamma identitet som vi delar i upplevelse och minne av de landskap vi kommer ifrån, vilket i just detta fall också är hennes eget ursprung.


Samtidigt som hon belyser natur- och kulturlandskap, och miljöaspektens betydelse för dess fortlevnad, så problematiserar filmerna en romantisk naturupplevelse genom olika förvridningar, omtolkningar och ifrågasättande av den ursprungliga platsen.


Istället får vi får träda in som besökare i en magisk värld, en platspoesi som bara kan förstås

i ett sammanvävande av historia och nutid där vi erkänner ödmjukhet inför naturen och inför varandra.


Lena Mattsson är konstnär, född och uppväxt i Kungshamn ”Gravarne” på Tången i Springet hon bor nu och är verksam i Malmö. Hon har delvis sitt ursprung från den välkända bohuslänska stenhuggarsläkten Lundgrens som har skapat många kända stenskulpturer till olika etablerade konstnärer.


Lena Mattssons morfar Helge var en av syskorna Lundgrens som tidigt började hugga sten för att försörja familjen. Helge som var stenhuggare fram till sin förtidiga död ingår i en av filmerna. Att vara stenhuggare var ett hårt liv. Vill man veta mer om släkten Lundgren kan man läsa författaren Arne Lundgrens böcker, tex ”Sprickorna i fars händer”.


Musiken till ”Perception of time and space” av Lena Mattsson är specialkomponerad

av filosofen, konstkritikern och musikern Conny C-A Malmqvist.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ISLAND of LIGHT, SMÖGEN

AN INTERNATIONAL LIGHT ART FESTIVAL

12-15 SEPTEMBER 2019

SMÖGEN - BOHUSLÄN - SWEDEN

20.00 - 24.00 EVERY NIGHT


202 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page