top of page
Sök
  • Skribentens bildlenaismattsson

Kultur under Covid-19

Uppdaterat: 29 apr. 2021


Kultur under covid-19 - en mobilfilmsserie


Konstnärerna Lena Mattsson och Ola Åstrand bad ett tiotal kulturarbetare filma sig själva med mobiltelefonen och berätta hur de tänker om det som händer våren 2020. I dessa poetiska och intima filmer blir vi inbjudna till att höra berättelser om allt från pågående och inställda projekt, ändrade arbetssituationer, tankar om pandemin men också en del hopp och inspiration. Lena Mattsson har sammanställt, klippt och redigerat materialet. Musiken är skapad av Noah Jaskoviak Åstrand om inte annat anges. Serien är kuraterad av konstnärerna Lena Mattsson och Ola Åstrand och producerad av Borås Konstmuseum.


Lena Mattsson och Ola Åstrand gör också en utställning om svensk 90-talskonst för Borås Konstmuseum. Utställningen som bär titeln Generation skulle ha öppnat den 5 juni men är på grund av covid-19 framflyttad till i hösten 2020. Mer information om denna kommer separat framöver.

Premiärrelease kl 10 torsdag 7 maj 2020!

Först ut är curatorerna själva, Lena Mattsson och Ola Åstrand, som reflekterar över vad som händer med kulturen under Covid-19. De är båda konstnärer och har känt varandra i många år och samarbetet i flera projekt och debuterade som konstnärer på 90-talet.

Med premiär den 7 maj kommer därefter nya filmer måndagar, onsdagar och fredagar kl 10 mellan 11/5-3/6 2020. Filmerna kommer att visas på Borås Konstmuseums hemsidan och på vår youtube kanal.


Torsdag 7 maj Lena Mattsson, konstnär. Ola Åstrand, konstnär.


Måndag 11 maj Maya Eizin Öijer, konstnär.


Onsdag 13 maj Torkel Rasmusson, textförfattare och musiker.


Fredag 15 maj Dana Sederowsky, konstnär.


Måndag 18 maj Jean Louis Huhta, kompositör, musiker och DJ.


Onsdag 20 maj Elena Wolay, musikjournalist, DJ, klubb- och festivalarrangör.

Fredag 22 maj Max Gustafsson, satirtecknare.


Måndag den 25 maj Johan Jönsson, författare.


Onsdag den 27 maj

Tova Mozard, konstnär och Isak Sundström, konstnär och musiker.


Fredag den 29 maj

John Skoog, konstnär.


Måndag 1 juni

Stina Fors, koreograf, performance artist och trumslagare.


Onsdag den 3 juni Potato Potato, normkritisk och samhällsaktuell teater, performance och scenkonst.


Länk till Borås Konstmuseum hemsida för mer information. Här kan du också se alla filmer.


DN Kultur

Birgitta Rubin: Coronasäkrade utställningar blommar runt om i landet - DN.SE


AFTONBLADET KULTUR

KONST Ulrika Stahres recension


Kulturarbetare, vi har saknat er

Isoleringen, krisen och skapandet tar plats i nya projekt


MAGASIN Opulens

SVERIGES DAGLIGA KULTURMAGASIN

Sevärt om kulturarbete under coronakrisen


KONST/FILM. Clemens Altgård har sett en rad kortfilmer som speglar kulturarbetares situation i coronatider. Trots svåra omständigheter fortsätter skapandet om än i isolering, skriver han. https://www.opulens.se/konst/sevart-om-kulturarbete-under-coronakrisen/?fbclid=IwAR1UfWydiSCogJNHLNj4-m_nmHW-B6p2UN-byjKris89w7V9U1SBQY2Ww9Y


Skaparkraft och ångestvrål i ny mobilfilmsserie - Kulturnytt i P1

Längre reportage av Helena Nordenberg i P1 Kultur

Nu öppnar museidörrarna igen!

Programledare: Karsten Thurfjell P1 Kultur

Producent: Maria Götselius


BORÅS KONSTMUSEUM

Skaparkraft och ångestvrål i ny mobilfilmsserie


Konstnärer, performanceartister, musiker, skådespelare och poeter. En salig blandning av kulturarbetare deltar i en ny mobilfilmsserie i samarbete med Borås konstmuseum. Den 3 juni är det dags för den sista och avslutande filmen.


En av dem som medverkar i projektet är bildkonstnären Maya Eizin Öijer. I hennes bidrag till mobilfilmsserien är det hennes make, poeten Bruno K Öijer, som håller i kameran. I filmen får man se ett lantligt och ensligt beläget soldattorp dit Maya Eizin Öijer har tagit sin tillflykt. Vi får också se hur hon visar de konstverk som hon arbetar med. Enligt Maya Eizin Öijer är det som vi upplever just nu "pandemins natt". Arton personer från olika hörn av kultursverige har medverkat. De har fått filma sig själva med mobilkamera och svarat på frågor kring sin tillvaro under pandemin och om hur deras liv och skapande har påverkats. Filmerna har sedan sammanställts och redigerats av videokonstnären Lena Mattsson. Mobilfilmsserien heter Kultur under covid 19 och finns utlagd i sin helhet på Borås konstmuseums hemsida. Det var när en stor utställning om 90-talets konst fick ställas in på grund av corona som Lena Mattsson och hennes kollega konstnären Ola Åstrand fick idén till mobilfilmsserien. Filmserien inleddes den 7 maj och varje vecka har tre nya delar lagts ut på Borås konstmuseums hemsida. Något som överraskade var att svaren blev så olika sinsemellan. I poeten Johan Jönssons film får vi följa med in i hans arbetsrum där väggarna är klädda med fullproppade bokhyllor ända från golv till tak: Filmerna är alltifrån vardagliga och rätt krassa nedtonade redogörelser och betraktelser till mer överrumplande inslag som till exempel performanceartisten, koreografen och trumslagaren Stina Fors film som är ett enda stort och utdraget bröl av ångest: I den sista delen som läggs ut den 3 juni berättar Paulina Göth, som är en av medlemmarna i scenkonstkollektivet Potato Potato, om hur det är att försöka överleva som kulturskapare i den dystopiska och osäkra tid som råder just nu. Ett av de viktigaste syftena med mobilfilmsprojektet är att påminna om kulturens betydelse för människan och samhället, säger initiativtagaren Lena Mattsson.


SYDSVENSKAN KULTUR

Carolina Söderholm: Konstnärerna har kniven på strupen

Coronakrisen sätter ljuset på kulturarbetarnas i grunden otrygga situation, skriver Carolina Söderholm.


Fotnot. Vad säger konstnärerna själva? I projektet "Kultur under covid-19" bjuder konstnärerna och kuratorerna Lena Mattsson och Ola Åstrand in ett tiotal kulturarbetare – poeter, satirtecknare, konstnärer och musiker – som i korta mobilfilmer berättar om sitt arbete och sina tankar under denna vår, se Borås konstmuseums hemsida.



Potato Potato, normkritisk och samhällsaktuell teater, performance och scenkonst



Stina Fors, koreograf, performance artist och trumslagare



John Skoog, konstnär



Tova Mozard, konstnär och Isak Sundström, konstnär och musiker



Johan Jönsson, författare



Max Gustafsson, satirtecknare



Elena Wolay, musikjournalist, DJ, klubb- och festivalarrangör.



Jean Louis Huhta, kompositör, musiker och DJ



Dana Sederowsky, konstnär.



Torkel Rasmusson, textförfattare och musiker.



Maya Eizin Öijer, konstnär



Lena Mattsson, konstnär.



Ola Åstrand, konstnär



254 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page